O DRUŠTVU
O ČASOPISU
O NAMA
ARHIV
FORUM
PRETPLATA
NGM DOGAĐAJI
VAŠ ZASLON
PRIZNANJA
Pretraživanje


Povijest National Geographica

   
Priča o National Geographicu započinje 13. siječnja 1888. kad su se 33 geografa, istraživača, časnika, pravnika, meteorologa, kartografa, prirodnjaka... okupila u Washingtonu da rasprave mogućnost organiziranja društva za širenje poznavanja zemljopisa. Duhovni je vođa skupa bio Gardiner Greene Hubbard, pravnik i filantrop, koji je kasnije izabran za predsjednika nove udruge, nazvane National Geographic Society.SNIMIO STANLEY MELTZOFF


Društvo je u listopadu 1888. pokrenulo prvi broj časopisa National Geographic. Bio je to tanak časopis izrazito tehničke naravi, s jednoličnim narančastim koricama, distribuiran među 200 potpisnika povelje. U travnju 1891. Društvo je objavilo "Sažetak izvještaja o ekspediciji na Mt. St. Elias", koja je bila prvi "istraživački pothvat" Društva. Njome su postavljene odrednice tisuća ekspedicija i istraživanja koji su uslijedili u kasnijim godinama.

U siječnju 1896., neredovno izdavani National Geographic Magazine postao je mjesečnik. Gardiner Greene Hubbard je umro 1897., a njegov zet, poznati znanstvenik Alexander Graham Bell, prihvatio je položaj novog predsjednika. Taj je izumitelj donio dvije ključne odluke koje su imale veliki utjecaj na budućnost Društva: prvo, odustao je od pokušaja povećanja naklade preko prodaje u kioscima i ponudio časopis svakome tko je htio postati član Društva. Bellova druga bitna odluka sastojala se u zapošljavanju Gilberta H. Grosvenora, 23-godišnjeg učitelja, koji je svojim inovativnim vodstvom National Geographic Magazine iz časopisa punog hladnih zemljopisnih podataka pretvorio u sliku o svijetu punu duha i života. U godinu dana Grosvenor je više nego udvostručio članstvo, s 1000 na 2000, te počeo objavljivati članke od općeg interesa. Glavni proboj mladoga urednika dogodio se kad je 11 stranica broja iz siječnja 1905. odlučio ispuniti fotografijama tajanstvenoga grada Lhase u Tibetu. Ta čisto fotografska prezentacija bila je u to doba vrlo smion čin i donijela je Grosvenoru novi ugled među čitateljima.

Grosvenor je od svojih publicista očekivao svjež i uzbudljiv stil, članke napisane izravno i jednostavno da bi čitatelj mogao stvarati slike u mislima. Dao je ostavku 1945. da bi preuzeo mjesto direktora Savjeta NGS-a. Melville Bell Grosvenor, njegov sin, postao je urednik i za deset godina članstvo je naraslo s 2.175.000 na 5.500.000. Grafički izgled i uvođenje fotografija u boji postavili su temelje pionirskoj ulozi National Geographica u foto-novinarstvu.

NGM je bio prvi časopis koji je objavio fotografije životinja snimljene noću. Bio je i prvi u kojem su objavljene podvodne fotografije, mnoštvo fotografija u boji i prvi koji je imao hologram na naslovnoj stranici. NGM je 1959. uveo redovnu upotrebu slike u boji na naslovnoj stranici.

Nakon što je skromno počeo društvom okupljenim u Cosmos Clubu, National Geographic Society postalo je organizacija raširena cijelim svijetom. Danas Društvo broji deset i pol milijuna članova - od čega 20 posto predstavlja čitateljstvo izdanja na stranim jezicima. Uz izdavanje časopisa, gotovo od samih početaka, Društvo je sponzoriralo više od 6000 ekspedicija i istraživačkih projekata (kao što su ekspedicije Roberta Pearya na Arktik, te projekt Jane Goodall istraživanja čimpanza), uključujući i nekoliko znanstvenih projekata u Hrvatskoj.

Godine 1995. National Geographic je odlučio pokrenuti prvo međunarodno izdanje na japanskom jeziku. Hrvatsko izdanje je jubilarno 25., i u njemu se uz svjetske reportaže nalaze i reportaže hrvatskih autora i fotografa, koje će uvelike pridonijeti promidžbi hrvatskih prirodnih ljepota, znanosti, povijesti i kulture.

POVEZNICE
Međunarodna izdanja NGM-a
National Geographic Society
© National Geographic HR
 
Adria Media Zagreb d.o.o.
Powered by Perpetuum Mobile iSite